Търси

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Какви са цената на доставка и начинът на плащане?

Цената на доставката се калкулира след въвеждане на необходимите данни за адрес/офис на Еконт и ще можете да я видите преди да потвърдите поръчката. Начините на плащане са с наложен платеж или по банков път.

Имате ли физически магазин?

За момента все още нямаме, но се надяваме в бъдеще да отворим.

Кога мога да си получа пратката?

Всяка налична поръчка се изпраща в рамките на 1-5 работни дни (от датата на обработване на поръчка).

За поръчки, които трябва да бъдат изработени, срокът е изписан на страницата на всеки продукт, като ние ще се свържем с вас по и-мейл или телефон за допълнителна информация и потвърждение ако е нужно.

Мога ли да поръчам по телефон/инстаграм/фейсбук?

Да, възможно е да поръчате на номер 0877 49 51 66, така и в инстаграм и фейсбук!

Мога ли да поръчам подаръчен комплект, който да изпратите на трето лице?

Да. Можете да поръчате до офис на Еконт или личен адрес, като платите по банков път стойността на поръчката, плюс доставката.

Мога ли да върна закупена стока, ако тя не отговаря на очакванията ми и в какъв срок?

Продуктите, които Thema Stories предлага на своите клиенти, в по-голямата си част са стоки, изработени по поръчка или явно персонализирани. Те могат да бъдат върнати, само ако не са изработени по дадените от клиента критерии. При потвърждение на поръчка, клиентът дава конкретни изисквания /име, години, дата, тегло, височина и други/ за изработка на персонализиран за него продукт, който не може в последствие да бъде предложен на друг потребител, поради тази причина стоката не може да бъде върната и/или заменена.

В срок от 14 дни след получаване на стоката, клиентът има право да я върне или замени, ОСВЕН (Чл. 57 от ЗЗП) ако те не са ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ ПРОДУКТИ (изработени по поръчка), като са спазени следните условия:

  • Запазен добър търговски вид (стоката не е скъсана, надраскана, носена, прана, гладена).
  • Не са налице повреди, причинени от неправилна употреба.
  • Запазена оригинална опаковка, консумативи и аксесоари, в случай, че е имало включени такива.
  • Транспортните разходи за връщане на стока са за сметка на клиента. При замяна на стока транспортните разходи са за сметка на клиента и в двете посоки, и са съгласно тарифата на куриерската фирма, която избере да използва.

Как да знам, че поръчката ми е приета и ще бъде доставена?

Когато получим поръчката Ви, Вие ще получите потвърждаващ e-mail, че поръчката Ви е приета, ако не получите e-mail, моля свържете се с нас на телефон 0877 49 51 66 или пишете на orders@themastories.com

Защо не получавам касова бележка за получената стока?

За направеното от клиента плащане Еконт издава разписка за пощенски превод на стойността на дължимия наложен платеж. Тази разписка е законово признат документ, освобождаващ търговеца от задължението да издава касова бележка. Самата услуга Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод не налага допълнителни усилия от страна на търговеца или неговия клиент.
Законово основание за услугата е Наредба № Н – 18 от 2006 г., чл.3 за „Регистриране и отчитане на направените продажби“. Съгласно текста в наредбата един от вариантите, който Ви освобождава от задължението да издавате Фискална касова бележка, е плащането към Вас да се извършва чрез Пощенски паричен превод. Тази услуга трябва да бъде извършена от лицензиран пощенски оператор, какъвто е Еконт.

къде да открия бебешки дневник